Telefoonnummer

0683447153

E-mail

info@mindbodysole.nl

Het Cranio Sacrale gebied loopt van de schedel/kruin (cranio) tot aan het heiligbeen (sacrum). Dit gebied wordt omvat door een vlies, de Dura Mater, die om de hersenen zit, om het centrale zenuwstelsel naar beneden loopt en dan aansluit om het heiligbeen. Cranio SacraalPlus richt zich op dit systeem dat ook wel het oer-systeem wordt genoemd. Hier doorheen stroomt het cranio-sacrale vocht dat zorgt voor het reinigen van de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Voedingsstoffen worden aangevoerd, afvalstoffen worden afgevoerd. Daarnaast zorgt het voor demping en dus bescherming van deze vitale delen.

Deze vloeistof heeft naast de bloedsomloop en de lymfestroom dus een geheel eigen stroom, die een zeer belangrijke plek inneemt in ons lichaam. Deze stroom wordt ook wel gezien als de essentiële stroom, de levensstroom. Deze levensstroom heeft een eigen ritme, het cranio-sacrale ritme, die voelbaar is in het hele lichaam.

Verbindend weefsel

Het vlies, de Dura Mater, bestaat uit bindweefsel en bindweefsel is weefsel dat alles met alles verbindt. De betekenis hiervan komt heel mooi naar voren in de Engels taal waar bindweefsel ‘connective tissue’ wordt genoemd, wat letterlijk verbindend weefsel betekent. De Dura Mater zou je kunnen zien als de geleider die de stroming van het cranio-sacrale vocht voelbaar maakt in het hele lichaam. Dit ontstaat dan door de verbindende werking die bindweefsel heeft. Bindweefsel omvat immers alle spieren, organen, bloedvaten en zenuwbanen.

In de behandeling Cranio SacraalPlus wordt dan ook gewerkt met de levensstroom die door het hele lichaam stroomt. Als we het hebben over het gebied van kruin tot heiligbeen dan hebben we het over onze middenlijn, onze basis, ons centrum. Je kent vast het gevoel van tot in je kern geraakt te zijn. Misschien kun je je voorstellen dat wanneer je fysieke of mentaal-emotionele klappen krijgt, dat dit een behoorlijke impact kan hebben op jouw levensstroom die daardoor uit balans kan raken. De van nature gelijkmatige stroom kan dan minder gelijkmatig worden, sneller of langzamer gaan stromen of een compleet verkeerde richting op. Dit veroorzaakt dan blokkades in de stroming van de levensenergie waardoor lichamelijke of mentaal-emotionele problemen kunnen ontstaan.

Het lichaam heeft een eigen geheugen, jouw cellen hebben een eigen geheugen.

Wanneer we fysieke of emotionele trauma’s meemaken dan moeten we dit verwerken, de emoties willen gehoord en gevoeld worden. Het verwerken gebeurt vaak door er over te praten, met mensen die dichtbij je staan of met professionele hulpverleners. Maar wist je dat het lichaam, jouw cellen ook een geheugen hebben en dat deze ook, als het ware, gehoord willen worden? Dit heeft dan niets te maken met het verhaal dat je met je hoofd hebt gevormd over deze gebeurtenissen maar het gaat hier meer om de pure en rauwe ervaring of beleving van het moment zelf. Dit staat dichterbij de waarheid dan alles wat je met je gedachten daarna als beeld vormt over deze gebeurtenis.

Het gaat hier om een manier van verwerken die voorbij woorden gaat. Dit is zo belangrijk omdat we vaak een verhaal gaan vormen over de dingen die we meemaken en het verhaal zet dingen vast. Met het verhaal willen we het logisch maken, het (be)grijpen en kaderen. Hiermee passeren we dan de compleet onlogische en onwoordelijke ervaring die door emoties wordt ‘verteld’.

Emoties betekent letterlijk Energy in Motion

Dit zoveel betekent als energie, voelbaar in je lichaam, die in beweging is. De bedoeling is dat we die beweging volgen, echt voelen en volgen zodat de energie van deze beweging ons kan loslaten.

Wat er in de praktijk vaak gebeurt is dat we die energie voelen, labelen met goed of slecht en als het oordeel ‘slecht’ is dan willen we dit niet meer voelen. Vervolgens trekken we het naar ons hoofd en maken er een verhaal van dat we dan ook blijven herhalen.

Dit is letterlijk het vasthouden van een emotie die, zoals we net lazen, bedoeld is om vrij te laten stromen. Als water niet meer kan stromen dan wordt het troebel en dit werkt het zelfde met energie die niet meer kan stromen. Het lichaam wordt dan niet meer ‘gehoord’ en de troebele energie stagneert, kristalliseert en gaat klachten veroorzaken.

Het lichaam dat zich niet gehoord voelt hoeft niet alleen te ontstaan door een traumatische ervaring maar dit kan ook ontstaan door een stressvolle periode waarin je op wilskracht doorgaat en daarbij geen aandacht hebt voor de signalen die je lichaam je geeft.

Een uitnodiging tot vertraging

Cranio SacraalPlus is een uitnodiging aan het lichaam om in de vertraging te gaan, om de weefsels voor zich te laten spreken en de vastzittende energie een kans te geven om ons los te laten.

Bij deze behandeling gaat het puur om de aandacht die wordt geboden in het moment die voorbij tijd en ruimte gaat. Daarmee bedoel ik dat we niet hoeven te praten, te kaderen of te verwijzen naar een bepaald moment waarop iets gebeurde. We leren weer contact maken met het lichaam dat zelf weet zelf welke energie vastzit en wat er voor nodig is om beweging te brengen.

Cranio SacraalPlus wordt gekenmerkt door pure aandacht en aanwezigheid die vertaald wordt in zeer lichte aanrakingen op het lichaam. Bij deze aanrakingen ligt de focus op het volgen van de stroom van het Cranio-Sacrale vocht die wordt doorgegeven via de Dura Mater. Het lichaam herkent dit volgen als gehoord worden. De natuurlijke stroming kan zich weer herstellen. Bij deze behandeling blijft de kleding aan.

Bindweefsel, het weefsel wat alles met alles verbindt

Klink hier om naar de Cranio SacraalPlus pagina te gaan bij behandelingen.

De module Cranio SacraalPlus basis en de verdiepingsmodule heb ik gevolgd bij Total Health

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[instagram-feed]

Deze website gebruikt cookies. Als u deze site blijft gebruiken dan gaat u akkoord met ons cookiebeleid.  Meer info